Υπέρταση και διατροφή – άρθρο του Ειδικού Νεφρολόγου Παύλου Καϊσίδη

0

 

Η αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι στην Ελλάδα 40% των ενηλίκων έχουν υπέρταση. Από το σύνολο των υπερτασικών, περίπου το 1/3 είναι αδιάγνωστοι και λιγότεροι από το 1/3 έχουν καλή ρύθμιση με θεραπεία. Μακροπρόθεσμα, η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει πολυάριθμα νοσήματα όπως στεφανιαία νόσο, αγγειακά εγκεφαλικά και νεφρική ανεπάρκεια.

Κομβικό ρόλο στην εμφάνιση της υπέρτασης διαδραματίζει η διατροφή και ιδίως η υπερβολική κατανάλωση αλατιού. Η προτεινόμενη ποσότητα από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας του αλατιού που μπορεί να καταναλώσει κανείς δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 gr (2gr Na) ημερησίως  που αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του γλυκού.

Επομένως είναι πολύ σημαντικό να μειώσουμε όσο μπορούμε την καθημερινή πρόσληψη αλατιού. Αυτό μπορεί να γίνει αρχικά μειώνοντας στο ελάχιστο το αλάτι στο μαγείρεμα και προσθέτοντας ρίγανη/πιπέρι/μουστάρδα/λεμόνι/φρέσκα μυρωδικά, ώστε το φαγητό να μην χάσει τη γεύση του. Καλό είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση σε ελιές, αλλαντικά, τυριά (με εξαίρεση το ανθότυρο), έτοιμες σάλτσες και κονσέρβες. Το ίδιο ισχύει για το έτοιμο ψωμί του φούρνου και τα παξιμάδια. Μια ιδιαίτερη κατηγορία είναι τα γλυκά αρτοπαρασκευάσματα (μπισκότα, κέικ, σφολιάτες) στην παρασκευή των οποίων – αν και γλυκών- χρησιμοποιείται επίσης μεγάλη ποσότητα αλατιού.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το έτοιμο φαγητό – όπως  αυτό που σερβίρεται στα εστιατόρια και τα γεύματα που πωλούνται στο σουπερμάρκετ  – έχει μεγάλη ποσότητα αλατιού οπότε καλό είναι να προτιμάται το σπιτικό γεύμα.

Καϊσίδης Παύλος

Ειδικός Νεφρολόγος

Επιστημονικός Υπεύθυνος Νεφροϊατρικής Αμαρουσίου

Πουρνάρα 3-5 Μαρούσι ΤΗΛ 2106198000

ΙΑΤΡΕΙΟ Λεωφόρος Ειρήνης 21, Πεύκη ΤΗΛ 2106142425

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας