Σταθερά παραμένουν τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Αμαρουσίου και για το 2021 – Μείωση 20% στο τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων

0

Την εισήγηση της Διοίκησης να παραμείνουν τα δημοτικά τέλη στο ύψος που βρίσκονταν ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Αμαρουσίου κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από το site του Δήμου. Στην τοποθέτησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κος Σ. Σταθούλης  σημείωσε πως η οικονομική ύφεση ως συνέπεια της πανδημίας δεν επιτρέπει την αύξηση των τελών στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και πολυκαταστήματα όπως πρότεινε ο Συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης, και συμπλήρωσε πως την εποχή που τόσα καταστήματα για μεγάλο διάστημα είναι κλειστά υπάρχει κίνδυνος να ξενοικιαστούν και να παραμένουν κενά, γεγονός που θα ζημιώσει τον Δήμο αντί να τον ωφελήσει. Έτσι η πρότασή του ήταν να παραμείνουν τα δημοτικά τέλη στο ύψος των περσινών τελών δηλαδή, 1,28 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τις οικίες και τα κοινωφελή ιδρύματα, 4, 87 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα γραφεία, 3, 60 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα εμπορικά καταστήματα του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης και 6,20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα μεγάλα εμπορικά και τα πολυκαταστήματα υπεροπτικής χρήσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κος Σ. Σταθούλης επεσήμανε πως στο τέλος του επόμενου έτους θα είναι ίσως εφικτή και μια μείωση στα δημοτικά τέλη η οποία θα προκύψει από την αύξηση των εσόδων μέσα από την καταγραφή των επιπλέον τετραγωνικών.  Όπως εξήγησε οι υπηρεσίες δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα αυτή την εργασία όμως υπολογίζεται πως τα έσοδα για τον δήμο θα είναι κατά 1 εκατομμύριο ευρώ περισσότερα ετησίως.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο κος Β. Μπούρας πρότεινε να υπάρχουν και ενδιάμεσοι συντελεστές ώστε να καλύπτουν περισσότερες κατηγορίες και να υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη. Όσο για το αν πλήττονται τα καταστήματα λόγω της πανδημίας υπογράμμισε πως για παράδειγμα τα supermarkets δεν έκλεισαν ποτέ ούτε είναι στις κατηγορίες που επλήγησαν. Αντίστοιχα επέμεινε πως ο Δήμος θα πρέπει να κινηθεί άμεσα προς την απαλλαγή των τελών για τα καταστήματα που έμειναν κλειστά.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης η κα Μ. Καρλατήρα σημείωσε πως για άλλη μια χρονιά ο Δήμος έχει μεγάλο πλεόνασμα το οποίο θα έπρεπε να το διοχετεύει σε έργα και παροχές προς τους πολίτες εφόσον άλλωστε τα τέλη είναι ανταποδοτικά, και εξ αιτίας αυτού εξέφρασε την βούληση να καταψηφίσει την εισήγηση της Διοίκησης.

Ο κος Λ.Μαγιάκης ο οποίος επίσης καταψήφισε την εισήγηση έκανε λόγο για 27-28 εκατομμύρια πλεόνασμα από το 2007 και μετά και υποστήριξε πως «εάν με τόσο μεγάλα ποσά διαθέσιμα ο Δήμος δεν τολμάει να κάνει μια γενναία μείωση μέσα στην πανδημία στα δημοτικά τέλη τότε αυτό αποτελεί χαράτσωμα και θα είμαστε αντίθετοι».

Κλείνοντας ο κος Σ. Σταθούλης επιφυλάχθηκε για τους ενδιάμεσους συντελεστές που πρότεινε η μείζονα αντιπολίτευση εάν ανοίξει η οικονομία και πάνε καλύτερα τα καταστήματα, να εξεταστεί και ένας μεγαλύτερος συντελεστής για τα μεγάλα εμπορικά. Όσο για το διάστημα που τώρα διανύουμε επανέλαβε πως ήδη το ποσό είναι πενταπλάσιο από εκείνο που πληρώνουν τα μικρά καταστήματα και δεν υπάρχει περιθώριο για αυξήσεις.

Νωρίτερα δε, είχε επίσης κατά πλειοψηφία εγκριθεί και το τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, το οποίο μετά από εισήγηση της Διοίκησης μειώθηκε κατά 20%. Πρόκειται για το τέλος χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών για τραπεζοκαθίσματα, πανηγύρια  περιπτέρων και δρόμων. Στην εισήγησή του ο κος Σ. Σταθούλης δεν έκρυψε πως η αρχική σκέψη της Διοίκησης ήταν για ακόμα μεγαλύτερη μείωση όμως συγκριτικά και με όμορους δήμους το Μαρούσι είναι ήδη αρκετά χαμηλά. Στόχος όπως εξήγησε ο κος Αντιδήμαρχος είναι η στήριξη των επιχειρήσεων μέσα σε όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση της πανδημίας.

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης υπερψήφισε το θέμα καθώς όπως υπογράμμισε η κα Σίμου η κίνηση αυτή εντάσσεται στη λογική του ΚΚΕ για στήριξη και ελάφρυνση των φόρων πολιτών και επιχειρήσεων.

Ωστόσο η παράταξη «Ενωμένο Μαρούσι» είχε ζητήσει διευκρινίσεις για το ποια είναι τα όρια πεζοδρόμων και δρόμων ήπια κυκλοφορίας, ή που τελειώνει ένας πεζόδρομος  ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιες θα είναι οι χρεώσεις, και γι αυτό δήλωσε παρών.

Απαντώντας ο κος Σταθούλης σημείωσε πως η απόφαση που θα έπαιρνε το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν πολιτική και αφορούσε το ύψος των τελών. Τα υπόλοιπα ήταν ζήτημα πολεοδομικού ελέγχου, κανονισμών και νομοθεσίας για το που επιτρέπεται να γίνει για παράδειγμα ένα πανηγύρι ή όχι.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας