Θ. Αμπατζόγλου «Το Συγγρού είναι δάσος και όποιος μπεί στη λογική του estate management και της ιδιωτικής εκμετάλευσης θα μας βρεί απέναντι του»

0

Μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για επενδυτικά σχέδια το Δάσος Συγγρού έχει έρθει στο προσκήνιο. Η Δημοτική Αρχή έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ του δασικού χαρακτήρα και της διασφάλισης των όρων του κληροδοτήματος όπως και μέσα από την τελευταία συνάντηση του νέου Προεδρείου του Ι.Γ.Ε. με τον Δήμαρχο κο Θ. Αμπατζόγλου.

Ωστόσο κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Δημαρχιακής περιόδου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου όλες σχεδόν οι πλευρές της αντιπολίτευσης κάλεσαν τη Δημοτική Αρχή να πάρει θέση. Η απάντηση που ήρθε από τον Δήμαρχο κο Θ. Αμπατζόγλου ήταν απολύτως ξεκάθαρη και κατηγορηματική «Το Συγγρού είναι δάσος και όποιος μπεί στη λογική του estate management και της ιδιωτικής εκμετάλευσης θα μας βρεί απέναντι του».

Κατά τη συζήτση που πραγματοποιήθηκε το θέμα άνοιξε ο επικεφαλής της πράταξης «Ενότητα-Ανατροπή –Έργο» κος Λ. Μαγιάκης ο οποίος υποστήριξε πως η τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν γενικόλογη και αόριστη και τόνισε πως ο Δήμος πρέπει να μπεί μπροστά και να προστατέψει το Συγγρού που ούτως ή άλλως είναι χαρακτηρισμένο ως δάσος και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης.

«Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία συνεργασία με ιδιώτη που ξεφεύγει από τους όρους του κληροδοτήματος» τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο και ο κος Ε. Γαρδέλης ο οποίος επεσήμανε πως θέματα τόσο σοβαρά όσο αυτό θα πρέπει να συζητούνται πρώτα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μια σαφή θέση απέναντι στις εξαγγελίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε και η επικεφαλής του Συνδυασμού «Μαρούσι αδέσμευτη φωνή» κα Μ. Διακολιού και διαφώνησε με τη λογική πως το δάσος Συγγρού θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης για την πόλη και ντικείμενο ιδιωτικής εκμετάλευσης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Γ. Καραμέρος σημείωσε πως  κατάσταση στο Δάσος Συγγρού είναι ευθύνη της κεντρικής εξουσίας διαχρονικά επί δεκαετίες, υποστήριξε πως η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στο Δ. Σ. του Ι.Γ.Ε. είναι απαραίτητη και κάλεσε τη Δημοτική Αρχή εφόσον έχει πλέον και εκπρόσωπό της στο Διοικητικό Συμβούλιο να λάβει δράση τονίζοντας πως «τώρα πια είστε συνυπεύθυνοι να πράξετε αυτό που πρέπει».

Σε απόλυτο και κατηγορηματικό τόνο ο κος Δ. Πολυχρονιάδης δήλωσε πως οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος του Δάσους επιχειρηθεί «θα μας βρεί κάθετα αντίθετους με κάθε μέσο κινηματικού και νομικού χαρακτήρα».

Ο Αντιδήμαρχος κος Σ. Τσιπουράκης ενημέρωσε πως ο Δήμος έχει προχωρήσει σε καταγραφή ζημιών που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ωστόσο έχουν ήδη βρεί κτηριακές βλάβες, εγκαταλελημένο φυσικό τοπίο, ανύπαρκτους δασικούς δρόμους και πυρασφάλεια, διαχειριστική μελετη του Ιδρύματος που δεν έχει υποβληθεί εδώ και χρόνια, χρέη υπέρογκα του ιδρύματος, αθλητικούς χώρους σε εγκατάληψη και τόνισε πως τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή του Δήμου Αμαρουσίου είχε αποκλειστεί από το Δ. Σ. του Ι.Γ.Ε. και τελικά ο Δήμος βοηθούσε θελοντικά και με δικούς του πόρους.

Κλείνοντας την συζήτηση  ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου τόνισε πως ο Δήμος σταθερά και αδιαπραγμάτευτα αντιμετωπίζει το Συγγρού ως δάσος, ωστόσο επεσήμανε πως μέσα υπάρχουν και κτίρια, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις που χρειάζονται φροντίδα, συντήρηση, καθαρισμό και πυρασφάλεια. Σημείωσε πως το νέο Δ.Σ του ΙΓΕ αποτελείται από έναν πολύ αξιόλογο Πρόεδρο επιστήμονα τον κο Θυμάκη και έναν Αντιπρόεδρο ενεργό και δραστήριο μέλος της πολιτικής προστασίας τον κο Α. Κόκκαλη, όπως και τον Αντιδήμαρχο του Δήμου κο Σ. Τσιπουράκη ως μέλος και διαβεβαίωσε πως το ΙΓΕ έχει την απόλυτη δικαιοδοσία για το Δάσος αλλά ο Δήμος θα βρίσκεται στο πλάι του και θα στηρίξει κάθε δράση του. Όπως ενημέρωσε ο κος Δήμαρχος με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκε  η συνάντηση με το νέο Προεδρείο κατά την οποία συμφωνήθηκαν τρία πράγματα: πως ο δασικός χαρακτήρας είναι αδιαπραγμάτευτος, πως το νομικό πλάισιο του κληροδοτήματος είναι ισχυρό, και τέλος πως απαιτείται καθαρισμός και φύλαξη αποκλειστικά και μόνο προς όφελος των επισκεπτών, πολιτών απορρίπτοντας όποια ιδιωτική δράση.

 

Ρεπορτάζ Αρχοντούλα Αναστασοπούλου