Το Σύνδρομο του σχήματος, του Σταύρου Θεοδωράκη

0

Το Σύνδρομο του σχήματος, του Σταύρου Θεοδωράκη*

Χρειάζεται, με τη βοήθεια του λεξικού, να νοηματοδοτήσω τις λέξεις που συναπαρτίζουν τον τίτλο, όπως χρησιμοποιούνται στο κείμενο.

Σχήμα
Η εξωτερική μορφή ενός σώματος, όπως αποδίδεται με το σύνολο των γραμμών του περιγράμματός του.

Σύνδρομο
Σύνολο φαινομένων που παρουσιάζονται συγρόνως σε μία κοινωνική ομάδα και που χαρακτηρίζουν κάποια συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ομάδα.

Με λίγα λόγια σύνδρομο του σχήματος αποκαλώ τη μη ικανότητα μεγάλης ομάδας ανθρώπων να αντιληφθούν το σχήμα μιάς μεγάλης αίθουσας μέσα στην οποία βρίσκονται, αυτό κατά κυριολεξία.

Στον δημόσιο βίο, αποκαλώ σύνδρομο του σχήματος τη μη ικανότητα της κοινωνίας να αντιληφθεί την παθολογική της κατάσταση, ακριβώς επειδή χρόνια τη βιώνει ως πραγματικότητα. Ισχύει για τη Χώρα μας, ισχύει για την Πόλη μας

Αρκούν τα θεωρητικά … ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Στη Χώρα έχει καταλυθεί η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, έχουμε υβριδική μοναρχία.

Μονάρχης είναι βέβαια … το Μέγαρο Μαξίμου.

Μπορείτε να φανταστείτε κάποιο μέλος του υπουργικού συμβουλίου να πηγαίνει κόντρα στο Μέγαρο Μαξίμου;

Η Χώρα δεν διαθέτει θεσμικά αντίβαρα …

Η Χώρα ήταν και είναι σε θεσμική κρίση …

Σήμερα όμως πλέον η κατάσταση έχει υπερβεί κάθε όριο.

Αιτία είναι η ανεπάρκεια των προσώπων που κατέχουν θεσμικές θέσεις, αλλά κυρίως η φύση του πολιτικού σχηματισμού που μας κυβερνά.

Και εμείς οι πολίτες, η αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης είμαστε απολύτως συμφιλιωμένοι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Έχουμε εκχωρίσει για παράδειγμα στο Μέγαρο Μαξίμου το δικαίωμα να προκηρύξει εκλογές όποτε αυτό επιθυμεί κατά παράβαση του Συντάγματος.

Του έχουμε αναγνωρίσει το δικαίωμα να χαράσσει την κυβερνητική πολιτική σε συνεργασία με το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος που κυβερνά.
Η περίφημη κομματική πειθαρχία έχει μετατρέψει την Εθνική Αντιπροσωπία σε αντίκλητο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και του Μεγάρου Μαξίμου.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι λοιπόν Μονάρχης της Χώρας και ως τέτοιος έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη όσων συμβαίνουν στη Χώρα.

Έχει την αποκλειστική ευθύνη όσων συνέβησαν στο Μάτι.

Ως ο Μονάρχης, συγκάλεσε σύσκεψη την ώρα που η πυρκαγιά βρίσκονταν στην κορύφωσή της !

Συγκάλεσε σύσκεψη κορυφαίων και κρίσιμων παραγόντων αντιμετώπισης της κατάστασης χωρίς αυτό να προβλέπεται από το επιχειρησιακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης !

Για λόγους επικοινωνίας !

Σπατάλησε με τον τρόπο αυτό μεγάλη ποσότητα ενέργειας από το σύστημα αντιμετώπισης της κρίσης, όσοι ασχολούνται με ανάλυση κινδύνων ξέρουν και μπορούν να εκτιμήσουν πόσο λιγότερα θα ήταν τα θύματα αν δεν είχε σπαταληθεί αυτή ενέργεια.

Βγάλτε τα συμπεράσματά σας …

Στην Πόλη μας, στο Μαρούσι … έχουμε αμβλύνει στο μέγιστο τις απαιτήσεις μας από όσους αποφασίζουν και ρυθμίζουν τη ζωή μας σε αυτή.

Είμαστε ανεκτικοί με τη συνεχή, προκλητική και ατιμώρητη παραβατικότητα και την καταστροφή του δημόσιου χώρου.

Μας αρκεί να μας παρέχονται από τον Δήμο όσα αποτελούν στοιχειώδη υποχρέωσή του.

Ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα την αργή αλλά διαρκή υποβάθμιση της καθημερινότητάς μας

Ο δημόσιος διάλογός μας παραβλέπει όσα νέα πράγματα οφείλουμε να σχεδιάσουμε στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για εμάς τους πολίτες, τον Δήμο μας, την Χώρα μας. Αδυνατούμε να σκεφτούμε «έξω από το κουτί».

Ελπίζω και εύχομαι να μην αργήσουμε να απαλλαγούμε από το σύνδρομο του σχήματος, δεν είναι εύκολο, είναι όμως απλό … για να δεις το σχήμα της αίθουσας βγές έξω και κοίταξέ την από ψηλά.

*Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι Πολιτικός Μηχανικός, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος  με τον συνδυασμό «ΜΑΡΟΥΣΙ Νέα εποχή» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Θεόδωρο Αμπατζόγλου.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας