Αποκλειστική συνέντευξη με τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, Eric Haupt!, του Χρήστου Φωτιάδη

1
Eric Haupt «Μια εξωτερική πολιτική που βασίζεται στην επιβολή του εθνικού συμφέροντος είναι μια επιτυχημένη εξωτερική πολιτική»!
Σε προηγούμενα άρθρα μας, επισημάναμε τη μονομερή αντιμετώπιση του ουγγρικού πολιτικού παραδείγματος, από τις χώρες της Δύσης και τα ισχυρά διεθνή ΜΜΕ. Ο λαοπρόβλητος ηγέτης της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αντιμετωπίζεται ως «παρίας», απλά επειδή δεν σκύβει το κεφάλι στις καταστροφικές επιλογές της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Σε μια βαρυσήμαντη πανελλαδική αποκλειστικότητα, με διεθνείς προεκτάσεις, η εφημερίδα μας είχε μια συνάντηση εξαιρετικού ενδιαφέροντος με τον πρεσβευτή της χώρας στην Ελλάδα, την αυτού εξοχότητα τον κ. Eric Haupt. Με την εμπειρία δεκαετιών στον χώρο της διπλωματίας και μετά από συνεντεύξεις και συζητήσεις με πολλές δεκάδες υψηλόβαθμων διπλωματών από μεγάλες και μικρότερες χώρες, οφείλω να ομολογήσω ότι σπάνια είχα έναν τόσο ειλικρινή διάλογο, παίρνοντας απαντήσεις υψηλής πολιτικής σημασίας, συχνά χωρίς καν τις συνήθεις «διπλωματικές» καλύψεις!  
Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι, στα οκτώ (8) ολόκληρα χρόνια της παρουσίας του στην Ελλάδα, ο κ. Haupt δεν δέχτηκε ούτε μια αίτηση για συνέντευξη με Έλληνα δημοσιογράφο!!! Δείγμα του πόσο ελλειμματική είναι η αντιμετώπιση της Ουγγαρίας από τα ελληνικά ΜΜΕ, ακόμη και από τα λεγόμενα «μεγάλα»!
Η συνέντευξη του κ. Haupt είναι η «φιμωμένη» φωνή της Ουγγαρίας, η απάντηση ηγεσίας και λαού στην υποτιμητική αντιμετώπισή τους από όσους πρεσβεύουν δήθεν την «πολιτική ορθότητα»! Είναι σίγουρο ότι θα ταράξει τον βάλτο της παραπληροφόρησης και ευχαριστώ θερμά τον κ. Haupt, για τα μαθήματα διαλεκτικής, διπλωματίας και πολιτικής σκέψης που δίνει ενώπιον των αναγνωστών μας! Είναι σίγουρο ότι και στο μέλλον θα φιλοξενούμε συχνά τις απόψεις του, σε θέματα επικαιρότητας που αφορούν την Ουγγαρία.

 

Ερώτηση Η Ουγγαρία αποτελεί ένα παράδειγμα μονόπλευρου αφηγήματος στη διεθνή σκηνή. Τα κύρια μέσα ενημέρωσης της Δύσης παρουσιάζουν τον πρωθυπουργό της χώρας σας ως «ακροδεξιό» και τον συνδέουν με αρνητικές επιλογές και ενέργειες, ειδικά σε σχέση με τα λεγόμενα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουγγαρία. Αντίθετα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ψηφίζουν κατ’ επανάληψη υπέρ του Βίκτορ Όρμπαν! Σημαίνει αυτό ότι ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος γνωρίζει την κατάσταση στην Ουγγαρία καλύτερα από τον ίδιο το λαό της;

Απάντηση Από τότε που είμαστε στην εξουσία, δεχόμαστε επίθεση για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους. Αναφέρονται στο «κράτος δικαίου», παρόλο που όσα ισχυρίζονται δεν έχουν καμία σχέση με ζητήματα κράτους δικαίου! Δεχόμαστε επίθεση για το τι πιστεύουμε για το μεταναστευτικό, για το τι πιστεύουμε για την οικογένεια, για το τι πιστεύουμε για τον πατριωτισμό. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το κράτος δικαίου!

«Είμαστε μια πατριωτική, κεντροδεξιά,

χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση,

σθεναρά ενάντια

στο νεοφιλελεύθερο κυρίαρχο ρεύμα»!

Οι Βρυξέλλες θεωρούν δημοκρατία μόνο όταν σε μια χώρα κυβερνούν οι νεοφιλελεύθεροι!

Αυτά δεν ισχύουν στην Ουγγαρία, γιατί είμαστε μια πατριωτική, κεντροδεξιά, χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση, σθεναρά ενάντια στο νεοφιλελεύθερο κυρίαρχο ρεύμα! Με το να είμαστε επιτυχημένοι, λειτουργούμε ως παράδειγμα, ότι δεν μπορεί μόνο το νεοφιλελεύθερο κυρίαρχο ρεύμα να είναι προοδευτικό και επιτυχημένο. Αυτό είναι επικίνδυνο για αυτούς, έτσι επιτίθενται! Μια «συντηρητική» πολιτική στρατηγική μπορεί επίσης να είναι επιτυχής και δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το γεγονός.

Τον τελευταίο καιρό, η ουγγρική κυβέρνηση είχε δίκιο σε κάθε σημαντικό ζήτημα. Αποδείχθηκε ότι οι θέσεις και οι αποφάσεις μας, που δέχτηκαν σκληρή επίθεση από την επικρατούσα τάση στην ΕΕ με τεράστια επικοινωνιακή έκταση, ήταν οι σωστές θέσεις και οι σωστές αποφάσεις για τη χώρα και το λαό μας! Ως παράδειγμα, μπορώ να αναφέρω τέσσερα κρίσιμα σημεία: α) αποφασιστική δράση κατά της μετανάστευσης, β) επαρκής και αποτελεσματική παροχή εμβολίων κατά του κορονοϊού, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης (σ.σ. μεταξύ άλλων, ρωσικών και κινεζικών!), γ) επενδυτική στήριξη αντί για επιδόματα και δ) μη ενεργή ανάμειξη στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Μια εξωτερική πολιτική που βασίζεται στην επιβολή του εθνικού συμφέροντος είναι μια επιτυχημένη εξωτερική πολιτική. Απαιτεί και «μεγάλη δόση θάρρους», αλλά προφανώς φέρνει αποτελέσματα.

Ερώτηση Οι επίσημοι φορείς της ΕΕ προσπαθούν συχνά να ασκήσουν πολιτική και οικονομική πίεση στην Ουγγαρία, μόνον επειδή διαφωνούν με κάποιες από τις επιλογές της Βουδαπέστης. Ειδικά η περικοπή κοινοτικών κονδυλίων μοιάζει καθαρά τιμωρητική! Θεωρείτε αυτή την συμπεριφορά ως φυσιολογική μεταξύ εταίρων;

Απάντηση Η Ουγγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι προς το συμφέρον μας να μην αλλάξει αυτό κατά την επόμενη δεκαετία. Σήμερα, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να περιορίσουν την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, και προσπαθούν να οικοδομήσουν μια νέα ευρωπαϊκή αυτοκρατορία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, αντί για την Ευρώπη των εθνών!

«Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να περιορίσουν

την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών,

συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας,

και προσπαθούν να οικοδομήσουν

μια νέα ευρωπαϊκή αυτοκρατορία,

τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης,

αντί για την Ευρώπη των εθνών»!

Εμείς πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση που βασίζεται σε ισχυρά εθνικά κράτη και δουλεύουμε για αυτόν τον σκοπό. Η ΕΕ μπορεί να είναι ισχυρή μόνο εάν τα κράτη μέλη της είναι επίσης ισχυρά. Και ένα έθνος μπορεί να είναι ισχυρό μόνο, αν τηρεί τις παραδόσεις του, τις εθνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές και ιστορικές του αξίες. Εάν αυτός ο δεσμός αποδυναμωθεί   -και έχουν γίνει αρκετά ισχυρές προσπάθειες από τις Βρυξέλλες για να γίνει αυτό τις τελευταίες δεκαετίες!-  τότε τα κράτη-μέλη θα αποδυναμωθούν, το ίδιο και συνολικά η Ε.Ε.!

Η Ευρώπη προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες και τον μεγαλύτερο χώρο για μια ανεξάρτητη και ελεύθερη Ουγγαρία. Όταν οραματιζόμαστε την επόμενη δεκαετία, βλέπουμε την Ουγγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αγωνίζεται αποφασιστικά για τα δικαιώματά της και να αναζητά συμμάχους για να ανανεώσει την Ένωση.

Σε ό,τι αφορά τα «ανθρώπινα δικαιώματα», με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τη επιλογή των προϋποθέσεων ολοκληρώθηκαν, επομένως δεν μπορούν να τεθούν άλλες απαιτήσεις για την Ουγγαρία. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των αποφάσεων θα συνεχιστούν. Η χώρα μας έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή των απαραίτητων τροποποιήσεων της νομοθεσίας και η κυβέρνηση τις έχει ήδη καταθέσει στο Κοινοβούλιο. Αναλάβαμε 17 δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης μιας αρχής ακεραιότητας που θα παρακολουθεί τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων των έργων που υλοποιούνται με κονδύλια της ΕΕ.

Η Ουγγαρία πραγματοποίησε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε εποικοδομητικό πνεύμα, προκειμένου να αναπτυχθούν από κοινού οι προτάσεις, στόχος των οποίων είναι να διασφαλιστεί ότι στην Ουγγαρία η διαφάνεια των δημοσίων συμβάσεων, η αποφυγή της σύγκρουσης των συμφερόντων και η καταπολέμηση της διαφθοράς λειτουργούν σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ.

 

Ερώτηση Η Ουγγαρία αρνήθηκε να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια, μόνο για να συμμετάσχει στην «τιμωρία» της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αρνήθηκε επίσης να στείλει όπλα, μια από τις λίγες χώρες που το έκαναν. Θεωρείτε ότι ο νέος ψυχρός πόλεμος στην Ευρώπη μπορεί να έχει νικητές και ηττημένους;

«Κάνουμε τα πάντα για να μην εμπλακούμε

ή να μην μας εμπλέξουν σε αυτόν τον πόλεμο.

Γι’ αυτό το λόγο δεν στέλνουμε στρατιώτες

ή όπλα στο πολεμικό πεδίο

και δεν επιτρέπουμε να περάσουν

φονικά όπλα από το έδαφός μας»!

Απάντηση Εμείς οι Ούγγροι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην εμπλακούμε ή να μην μας εμπλέξουν σε αυτόν τον πόλεμο. Γι’ αυτό τον λόγο εμείς δεν στέλνουμε στρατιώτες ή όπλα στο πολεμικό πεδίο και δεν επιτρέπουμε να περάσουν φονικά όπλα από το έδαφός μας προς την Ουκρανία. Η απόφαση αυτή συμβάλλει στην ασφάλεια της Ουγγαρίας και της ουγγρικής κοινότητας στην Υπερκαρπάθια, καθώς αυτές οι αποστολές μπορούν εύκολα να γίνουν στόχος στρατιωτικών επιθέσεων.

Η θέση μας σχετικά με τον πόλεμο είναι απολύτως σαφής από την αρχή: καταδικάζουμε τη στρατιωτική επίθεση, υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεχόμαστε πρόσφυγες. Η Ουγγαρία πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση στην ιστορία της. Η αλληλεγγύη μας έχει ήδη αποδειχθεί, καθώς  έχουμε δεχθεί μέχρι στιγμής περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία! Το μέγεθος της ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδόθηκε στην Ουκρανία έχει ήδη φτάσει στους 2000 τόνους και το έργο αυτό θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί.

«Έχουμε μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή,

την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας.

Δεν υποστηρίζουμε μέτρα κυρώσεων

που θέτουν σε κίνδυνο τον ενεργειακό μας

εφοδιασμό ή την κατασκευή του πυρηνικού

εργοστασίου “Paks 2” από τη ρωσική Rosatom»!

Για όσους πρόσφυγες θέλουν να παραμείνουν, παρέχουμε όχι μόνο στέγαση και σίτιση, αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόσβαση στην εργασία και πρόσβαση για τα παιδιά στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία. Προσφερθήκαμε να φροντίσουμε τραυματίες στρατιώτες στα ουγγρικά νοσοκομεία. Έχουμε υπογράψει όλα τα πακέτα κυρώσεων μέχρι στιγμής και υποστηρίζουμε τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Έχουμε όμως μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή, την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας. Δεν υποστηρίζουμε μέτρα κυρώσεων που θέτουν σε κίνδυνο τον ενεργειακό μας εφοδιασμό ή την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου «Paks 2» από την ρωσική Rosatom!

«Οι κυρώσεις απέτυχαν,

οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται

και η Ευρώπη υποφέρει περισσότερο

από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν

ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία,

από την ίδια τη Ρωσία»!

Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αντέξει την πολιτική κυρώσεων για πολύ ακόμη. Όταν ξεκίνησε αυτή η πολιτική κυρώσεων, η υπόσχεση των Βρυξελλών ήταν, ότι αυτό θα ήταν ένα επιτυχημένο μέτρο. Αντίθετα, η πραγματικότητα είναι ότι οι κυρώσεις απέτυχαν, επειδή ο πόλεμος επιδεινώνεται, οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και ο ενεργειακός εφοδιασμός μας αντιμετωπίζει όλο και πιο σοβαρές προκλήσεις. Η Ευρώπη υποφέρει περισσότερο από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, από την ίδια τη Ρωσία!

 

Ερώτηση Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Ελλάδας είναι πολύ φιλικές επί πολλές δεκαετίες, ακόμη και πριν την ένταξη της Ουγγαρίας στο δυτικό στρατόπεδο. Θα μπορούσατε να περιγράψετε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής σας, για την περαιτέρω βελτίωση των καλών μας σχέσεων;

Απάντηση Οι διμερείς σχέσεις μας όντως είναι εξαιρετικές και βασίζονται στη φιλία που υπάρχει μεταξύ των λαών μας, στη σταθερή βούληση συνεργασίας και στα κοινά συμφέροντά μας σε πολλούς τομείς. Οι χώρες της Ευρώπης τώρα πλήττονται από μια ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα έχει έναν στρατηγικό γεωπολιτικό ρόλο ως ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης, οπότε και εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε την συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα. Προσδοκούμε επίσης να αναπτύξουμε περαιτέρω και τις οικονομικές μας σχέσεις, ενισχύοντας τις αμοιβαίες επενδύσεις.

1 σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας