Ο βίος του Αποστόλου Θωμά και ο Ιερός Ναός Αμαρουσίου

0

Άγιος Θωμάς

Ο Άγιος Θωμάς ήταν ένας από τους δώδεκα αποστόλους, μαθητές του Ιησού Χριστού. Ήταν Ιουδαίος στην καταγωγή και, όπως και άλλοι μαθητές, ασκούσε το επάγγελμα του ψαρά. Εγκατέλειψε το επάγγελμά του και ακολούθησε το Χριστό, όταν εκείνος του το ζήτησε. Ήταν από τους ένθερμους μαθητές, όμως μετά την ανάσταση ολιγοπίστησε και δεν πίστεψε ότι ο Χριστός αναστήθηκε, παρά μόνον όταν ψηλάφισε στα χέρια Του τα σημάδια της Σταύρωσης, στη δεύτερη εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές μετά την ανάσταση Του.

Μετά την Πεντηκοστή και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, ο Θωμάς  όπως και οι υπόλοιποι απόστολοιταξίδεψε σε μακρινούς τόπους μεταφέροντας τον Θείο Λόγο.  προσηλυτίζοντας και βαπτίζοντας Χριστιανούς πολλούς ειδωλολάτρες.

O Ι. Ναός Αγίου Θωμά στο Μαρούσι 

Σύμφωνα με τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ο Άγιος Θωμάς χρονολογείται στα χρόνια της τουρκοκρατίας πιθανότατα γύρω στον 17ο αιώνα ενώ είναι γνωστό από πληροφορίες πως μετά την επανάσταση του 1821 μετά από καταστροφή η εκκλησία εγκαταλείφθηκε.

Βρίσκεται δυτικά του ναού του Αγίου Νικολάου της περιοχής των Χωματιανών, μετέπειτα Παραδείσου ωστόσο δεν είναι εξακριβωμένο εάν είχε σχέση και αυτός ο ναός με την οικογένεια των Χωματιανών αν και είναι πολύ πιθανό.

Γύρω στο 1930 έγινε η αποκατάσταση του ναού από οικογένειες της εποχής.  Πολύ αργότερα και συγκεκριμένα μεταπολεμικά προστέθηκε στο ναό νάρθηκας και μετατράπηκε πλέον σε ενοριακό ναό.

Σήμερα η κατάσταση του ναού δεν είναι πολύ καλή καθώς έχει προβλήματα με διαρροές από τα νερά της βροχής και χρειάζεται συντήρηση. Ωστόσο υπάρχει μια συγκλονιστική μαρτυρία, που έχει βέβαια μεταφερθεί μέσα στα χρόνια από στόμα σε στόμα, συνδεδεμένη με το ιερό αυτό παρεκκλήσιο. Λέγεται λοιπόν πως κάποτε μια νεωκόρος που φρόντιζε το ναό είδε στον ύπνο της τη μορφή της Αγίας Αικατερίνης  η οποία της ζητούσε να της ανάψει το καντήλι της και αναρωτιόταν γιατί δεν το ανάβουν τόσο καιρό. Απορημένη η καντηλανάφτης της απάντησε πως στο ναό δεν υπάρχει Εικόνα της Αγίας και επομένως πως δεν μπορούσαν να της ανάψουν δικό της καντήλι. Ωστόσο η Αγία Αικατερίνη της απάντησε πως υπήρχε δική της Εικόνα και μάλιστα της υπέδειξε και το σημείο, στον τοίχο δεξιά από το Ιερό. Εξιστορώντας το όνειρο που είδε η καντηλανάφτης οι υπεύθυνοι του ναού έσκαψαν στον τοίχο δίπλα από το Ιερό όπου πράγματι, σε μια εσοχή βρήκαν κρυμμένη την Εικόνα της Αγίας Αικατερίνης. Από τότε μέχρι και σήμερα στην εσοχή εκείνη όπου βρέθηκε η Εικόνα καίει πάντα ένα καντήλι στη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης ενώ λίγο πιο δίπλα βρίσκεται και η Εικόνα της.

Στο πανάρχαιο αυτό εκκλησάκι που στέκει παρά τις δυσκολίες και τις λαβωματιές που του έχει αφήσει ο χρόνος βρίσκονται η Εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπήκοου πιστό αντίγραφο της θαυματουργής Εικόνας του Αγίου Όρους,  Εικόνα του Αγίου Λουκά, του Αγίου Θωμά καθώς και Ιερά λείψανά του και τέλος Εικόνα του Αγίου  Παϊσίου.

 

Πηγή το βιβλίο του Δήμου Αμαρουσίου και του ΑΘΜΟΝΙΟΥ ΒΗΜΑΤ “Ένα κερί στις εκκλησιές του Μαρουσιού” 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας