Απάντηση του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ Βασίλη Κόκκαλη στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας «ΕΘΝΟΣ»

0

Σε ανακοίνωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κος Β. Κόκκαλης απαντά σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.ethnos.gr αναφορικά με τον διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΕΔΣΝΑ για την προμήθεια  εξοπλισμού για την ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή από τον δήμους της Αττικής και αναφέρει τα εξής :

 1. Ο προκηρυχθείς διαγωνισμός αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος της νέας διοίκησης του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής – που έχει ανακηρύξει το 2020 ως έτος αφιερωμένο στην ανακύκλωση -, με στόχο η ανακύκλωση να μπει στην καθημερινότητα των πολιτών, να παύσει η εξάρτηση της Αττικής από χώρους υγειονομικής ταφής, να αυξηθούν τα ποσοστά της ανακύκλωσης της Αττικής που βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
 2. Μεγάλο βάρος της προσπάθειας σηκώνουν αδιαμφισβήτητα οι δήμοι που είναι υποχρεωμένοι να αναπτύξουν προγράμματα διαλογής στην πηγή, σύμφωνα με τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης, τους οποίους ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή στηρίζουν με κάθε μέσο και πρόσφορο τρόπο
 3. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο ΕΔΣΝΑ έχει προμηθευτεί και θα παραδώσει σε δήμους της Αττικής (μεταξύ αυτών Αθήνα, Πειραιά, Περιστέρι κά) 9.000 καφέ κάδους και 80 απορριμματοφόρα για την ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων, ενώ συνήψε σύμβαση για την προμήθεια 60 κινητών πράσινων σημείων, που θα διατεθούν στους δήμους.
 4. Επίσης η Περιφέρεια ήδη δια της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής έχει διαθέσει ειδικό κονδύλι (ΕΣΠΑ) προς τους Δήμους της Αττικής για την επικαιροποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης
 5. Για όλες τις δράσεις, δηλαδή, τόσο γι’ αυτές που υλοποιούνται από ίδιους πόρους όσο και γι’ αυτές που πρόκειται να υλοποιηθούν, ο ΕΔΣΝΑ τελεί σε εξέλιξη διαδικασίες για να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ) ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή επιβάρυνση των δήμων και των δημοτών.
 6. Ο επικείμενος διαγωνισμός, για τη χρηματοδότηση του οποίου ομοίως είναι σε εξέλιξη διαδικασίες ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης για όλους τους δήμους της Αττικής σε βάθος τεσσάρων ετών με δυνατότητα ανανέωσης της προμήθειας για ακόμη τέσσερα χρόνια. Διενεργείται με την ευέλικτη μέθοδο της Συμφωνίας Πλαισίου που σημαίνει ότι η Αναθέτουσα Αρχή θα προχωράει σε προμήθεια του εξοπλισμού σταδιακά και ανάλογα με τις ανάγκες της, ήτοι ανάλογα με τις ανάγκες των δήμων.
 7. Επισημαίνεται ότι για την χάραξη κοινής στρατηγικής στο ζήτημα της ανακύκλωσης ήδη έχουν διεξαχθεί μια σειρά συναντήσεων, ημερίδων, συσκέψεων ανάμεσα στον ΕΔΣΝΑ, την Περιφέρεια και τους Δήμους προκειμένου να αναπτυχθεί μια νέα κουλτούρα και νοοτροπία στη διαχείριση των απορριμμάτων πιο ορθολογική, πιο φιλική στο περιβάλλον και με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.
Παραθέτουμε παρακάτω το συγκεκριμένο δημοσίευμα με τίτλο “Ανακύκλωση: Η προμήθεια – μαμούθ 223 εκατ. ευρώ που προκαλεί αντιδράσεις” το οποίο αναφέρει πως
“Το ύψος της προμήθειας για την Αττική που είναι υπερδιπλάσιο του ετήσιου τζίρου του ΕΔΣΝΑ φέρνει τους δημάρχους απέναντι στην Περιφέρεια Αττικής

Συμφωνία – πλαίσιο για προμήθεια «μαμούθ» που μπορεί να φθάσει σε συνολικό ύψος τα 223 εκατομμύρια ευρώ αποφάσισε ο αρμόδιος για τα απορρίμματα της Αττικής φορέας (ΕΔΣΝΑ), με στόχο να αποκτήσει εξοπλισμό που θα του επιτρέψει να αυξήσει την Ανακύκλωση και τη Διαλογή στην Πηγή.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε μόλις την Τετάρτη, 17 Ιουνίου, στη Διαύγεια του ΕΔΣΝΑ ενώ είχε αποφασισθεί πριν σχεδόν δύο μήνες, στις 30 Απριλίου 2020 στην Εκτελεστική του Επιτροπή. Λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της προμήθειας που είναι υπερδιπλάσια του ετήσιου τζίρου του ΕΔΣΝΑ (90 εκατ. ευρώ) αλλά και την στρατηγική της σημασία, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ πολλών δημάρχων που διαμαρτύρονται, διότι θεωρούν ότι λαμβάνονται αποφάσεις με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής χωρίς οι δήμοι να παίρνουν θέση.

Οπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα, ο τρόπος λειτουργίας του φορέα ΕΔΣΝΑ προκαλεί συχνά τριβές, καθώς η Περιφέρεια Αττικής ορίζει τον Πρόεδρο που λαμβάνει τις αποφάσεις εντός ενός μικρού οργάνου με 7 μέλη, την Εκτελεστική Επιτροπή, αν και στο Διοικητικό Συμβούλιο των 61 ατόμων, οι δήμοι ορίζουν τα 36.

Σε μία συνεδρίαση αυτής της Εκτελεστικής Επιτροπής που έγινε στις 30 Απριλίου 2020 και μάλιστα δια περιφοράς λόγω κορονοϊού, χωρίς δηλαδή τα επτά μέλη να βρεθούν για να συζητήσουν, πέρασε και η συγκεκριμένη απόφαση της προμήθειας-μαμούθ, ως θέμα 14ο σε σύνολο 22 θεμάτων. Ενα από τα επτά μέλη της επιτροπής, μάλιστα, ανέφερε στο ethnos.gr ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο της εισήγησης για την προμήθεια αν και εμφανίζεται να την έχει ψηφίσει. Το συνολικό ύψος της προμήθειας είναι 111.747.560 ευρώ αλλά το ποσό διπλασιάζεται με το δικαίωμα προαίρεσης για να ξεπεράσει τα 223 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει προκύψει ένταση στις σχέσεις μεταξύ δημάρχων και Περιφέρειας για μια άλλη απόφαση με την οποία ο ΕΔΣΝΑ ανέβαζε τις τιμές για τη διάθεση απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής ενώ επέβαλε χρέωση και στα βιοαπόβλητα που ήταν έως τώρα δωρεάν. Με αφορμή αυτή την ένταση συνεδρίασαν οι δήμαρχοι και στις συζητήσεις που έγιναν επισημάνθηκε ότι ο ΕΔΣΝΑ αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα καθώς πρέπει να χρηματοδοτήσει πλήθος επενδύσεων για να εκσυγχρονίσει τη Διαχείριση Απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν άλλες πηγές χρηματοδότησης που θα αφορούν και την συμφωνία – πλαίσιο, η οποία περιλαμβάνει:

 1. Προμήθεια κεντρικής ψηφιακής πλατφόρμας τηλεδιαχείρισης προγραμμάτων ανακύκλωσης – ευαισθητοποίησης – επιβράβευσης με 300 περιφερειακές κονσόλες διαχείρισης γωνιών ανακύκλωσης και συστημάτων επιφανειακών και υπογειοποιημένων κάδων. Επίσης, 200.000 κάρτες αναγνώρισης δημοτών-ανακυκλωτών και 10 ταμπλέτες απορριμματοφόρου για τη χάραξη βέλτιστων διαδρομών. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 18.699.200 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%
 2. 250 επιφανειακές γωνιές ανακύκλωσης τύπου οικίσκου για 6, 8 ή 10 ρεύματα (κάθε ρεύμα αφορά άλλο υλικό όπως γυαλί, πλαστικό, μέταλλο, ξύλο κλπ) με ενσωματωμένη κονσόλα αναγνώρισης – ζύγισης – καταγραφής. Στον κάθε Οικίσκο Πράσινης Γωνιάς τοποθετούνται από έξι έως δέκα κάδοι απορριμμάτων. Συνολική δαπάνη 24.800.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%.
 3. 410 Γωνιές ανακύκλωσης 4, 5 και 6 ρευμάτων μαζί με την εγκατάσταση υπόγειου κάδου ανακύκλωσης μετάλλου, ημιυπόγειου κάδου ανακύκλωσης χαρτιού , γυαλιού και πλαστικού χωρητικότητας. Προορίζονται για σημεία των δήμων που απαιτούν αισθητική αναβάθμιση και ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου τους (π.χ. πλατείες, πεζόδρομοι, κλπ.) και ειδικότερα για τα σημεία υψηλού εμπορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Συνολική δαπάνη 44.937.600,00 € συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%.
 4. 170 Υπογειοποιημένες Γωνιές Ανακύκλωσης 2, 4 και 6 Ρευμάτων μεταξύ των οποίων και Γεωνιές Ανακύκλωσης-Συμπίεσης των υλικών. Ο προϋπολογισμός της προμήθειας ανέρχεται στο ποσό των 33.678.400,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%.
 5. 90 Πολυκέντρα ανακύκλωσης υλικών μαζί με την συντήρησή τους για 4 έτη από την παραλαβή τους. Η συνολική δαπάνη της προμήθειας ανέρχεται στο ποσό των 66.960.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%.
 6. 15 Αυτόνομοι μηχανικοί κομποστοποιητές δυναμικότητας 500, 300 και 200 τόνων ετησίως. Ο αυτόνομος μηχανικός κομποστοποιητής επιτρέπει την αυτοματοποιημένη και άοσμη διαδικασία των οργανικών αποβλήτων. Αξιοποιώντας το ειδικό μείγμα μικροβίων, το οποίο λειτουργεί σε αερόβιο περιβάλλον και τη θερμότητα, τα οργανικά απόβλητα μπορούν να μετατραπούν σε πλούσια θρεπτικά συστατικά – πρώιμο κομποστ μέσα σε 24 ώρες. Ο αυτόνομος μηχανικός κομποστοποιητής παρέχει 24ωρη δράση, καθώς τα μικρόβια είναι ικανά να μετατρέπουν τα οργανικά απόβλητα σε βιομάζα μέσα σε 24 ώρες και παρέχει ευελιξία στο χρήστη, καθώς μπορούν να κομποστοποιηθούν τα οργανικά και πράσινα απόβλητα οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος, εφόσον ο μηχανικός κομποστοποιητής είναι μεταφερόμενος. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 8.928.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%.
 7. 15.500 πλαστικοί κάδοι ανακύκλωσης έντυπου χαρτιού χωρητικότητας 1.100, 2500 και 50 λίτρων. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 7.313.520,00 € συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%.
 8. 170 Κιόσκια ανακύκλωσης με συνολική δαπάνη 10.118.400,00 € συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%.
 9. 30 «Έξυπνες» νησίδες διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων με συνολική δαπάνη 3.348.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%.
 10. «Έξυπνοι» οικίσκοι διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων με συνολική δαπάνη 4.712.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του ΦΠΑ 24%.”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας