Ο παράδεισος δεν είναι εδώ -γράφει ο Σταύρος Μ. Θεοδωράκης

0

Παρακολουθώ με μεγαλύτερη από ποτέ ανησυχία τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών επιστημόνων επαληθεύονται. Η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα πριν οχτώ μόλις εβδομάδες έχει ήδη πλήρως επικρατήσει. Οι νεότερες έρευνες δείχνουν πως μεταδίδεται και σε και από, πλήρως εμβολιασμένους με πιο δραστικό τρόπο.

Αυτό αλλάζει, αν δεν ανατρέπει, όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Μόνη μας ελπίδα για να αποφύγουμε τα χειρότερα και αυτό αν προλαβαίνουμε, είναι ο εμβολιασμός, που όλα δείχνουν πως αποτρέπει τη βαριά νόσηση.

Το ΕΣΥ άρχισε ήδη να πιέζεται. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, 333 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι με περισσότερο από τον μισό πληθυσμό εμβολιασμένο. Την ίδια μέρα ένα χρόνο πριν ήταν μόλις 63, με τον πληθυσμό πλήρως ανεμβολίαστο. Την ίδια ώρα το ΕΣΥ έχει προσανατολιστεί στη μονοδιάστατη κατεύθυνση της αντιμετώπισης της πανδημίας, όλα τα άλλα έχουν παραμεληθεί. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα το παραμετρικό πρωτόκολλο νοσηλείας σε θέση ΜΕΘ είναι απαραίτητο όπως και η άμεση δημοσιοποίησή του. Αν δεν γίνει τώρα, το πελατειακό κράτος θα κάνει μακάβριο πάρτυ και αυτό θα αποβεί διαλυτικό.
Τι δεν καταλαβαίνουμε;

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει βαλτώσει, οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης είναι απελπιστικά χαμηλά, η καμπύλη εξέλιξής τους τείνει να οριζοντιωθεί. Όλοι ελπίζουμε και ευχόμαστε να φταίει ο Αύγουστος.
Ίδωμεν, έτσι και αλλιώς το τείχος της ανοσίας δεν προλάβαμε να το χτίσουμε.

Η πληροφόρηση που επισήμως παρέχεται δεν είναι η κατάλληλη για την περίσταση. Έρχονται δύσκολες μέρες και θα απαιτηθεί κρύο κεφάλι. Ο επιμερισμός όλων των ποσοτικών στοιχείων που ανακοινώνονται σε εμβολιασμένους και μη, είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει … χθές. Η ασύντακτη παρουσία μελών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ειδικών και οιονεί ειδικών στα ΜΜΕ, πρέπει να σταματήσει και να αντικατασταθεί. Ενημέρωση με πολλά στοιχεία, αξιόπιστες στατιστικές αξιολογήσεις και λίγα λόγια χρειαζόμαστε. Η επίσημη ενημέρωση πρέπει να αποκτήσει επιχειρησιακά χαρακτηριστικά και να αποπνέει αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία.
Έχουμε πόλεμο.

Όσα γράφονται εδώ δεν αποσκοπούν να πείσουν όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Μετά από όσα εύστοχα και άστοχα έχουν ήδη ειπωθεί και γραφτεί, η περίοδος πειθούς και ενημέρωσης έχει κλείσει τον κύκλο της.
Όλοι τα ξέρουμε όλα.

Είναι που παρακολουθούμε την Κυβέρνηση αμήχανη και διστακτική να πάρει τις δέουσες αποφάσεις και την αντιπολίτευση να επιδίδεται σε μάχες κυβερνητικής φθοράς.

Οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες και απαιτούν εξίσου πρωτόγνωρες λύσεις.

Δραστικές πολιτικές εξαναγκασμού ειδικών ομάδων εργαζομένων και πειθαναγκασμού του γενικού πληθυσμού να εμβολιαστεί πρέπει να εξαγγελθούν άμεσα. Παράλληλα η Κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να σέβεται το δικαίωμα όσων επιλέγουν να μην εμβολιαστούν μα και να τους προστατεύσει από τον κοινωνικό αυτοματισμό που μέχρι σήμερα και η ίδια, με την αμήχανη συμπεριφορά της, καλλιεργεί. Θα πρέπει όμως παράλληλα και ταυτόχρονα με ψύχραιμο τρόπο και χωρίς παρακλήσεις να τους υποχρεώσει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί είναι άλλωστε ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουν τον κοινωνικό στιγματισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο η συμμετοχή των αδικαιολογήτως μη εμβολιασμένων ασθενών στη δαπάνη νοσηλείας τους πρέπει να εξεταστεί. Το πρωτόκολλο νοσηλείας σε θέση ΜΕΘ να τους εξηγηθεί.

Η Κυβέρνηση οφείλει να παύσει να αδρανεί και να κυβερνήσει.

Αναγνωρίζω  πως δεν είναι εύκολες οι περιστάσεις, η πανδημία είναι εδώ και ο οικονομικά βαρύς χειμώνας έρχεται, κανείς όμως δεν υποσχέθηκε στον κο Μητσοτάκη πως θα κυβερνήσει τον παράδεισο.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας