Όσα μας είπε ο κος Ρέγκλινγκ, του Σταύρου Μ. Θεοδωράκη

0

Όσα μας είπε ο κος Ρέγκλινγκ, του Σταύρου Μ. Θεοδωράκη

Ο κύριος Κλάους Ρέγκλινγκ είναι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Ο ΕΜΣ είναι το μόνιμο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα 19 μέλη της ευρωζώνης, που διαδέχθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης.
Ο ΕΜΣ τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2013.
Στο κεφάλαιο του ΕΜΣ, ύψους 700 δισεκατομμυρίων € εισφέρουν όλα τα μέλη της ευρωζώνης.
Το ποσοστό συνεισφοράς της Γερμανίας είναι 27,15%, της Ελλάδας 2,82%.

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί ελεύθερη απόδοση της συνέντευξης  του κου Κλάους Ρέγκλινγκ στην κα Ειρήνη Χρυσολωρά που δημοσιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 22/07/2019.

Φίλοι Έλληνες

Επιθυμώ να είναι σε γνώση σας πως έχει γίνει μια σημαντική συμφωνία μεταξύ ΕΜΣ και Ελλάδας.
Η συμφωνία αυτή έχει εγκριθεί από όλους τους μετόχους του ΕΜΣ.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας ο ΕΜΣ δάνεισε στη χώρα σας περισσότερα από 200δις € με χαμηλό επιτόκιο και μακρά περίοδο αποπληρωμής.
Με αυτό το σχήμα δανεισμού, έναντι οποιουδήποτε άλλου από τις αγορές ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ελληνικός προϋπολογισμός εξοικονομεί περίπου 13δις € κάθε χρόνο.
Στο ίδιο πλαίσιο συμφωνίας και προκειμένου το συνολικό χρέος της Ελλάδας να είναι και να παραμένει βιώσιμο, να μπορείτε δηλαδή να το αποπληρώσετε, η Ελλάδα δεσμεύτηκε πως θα έχει τα επόμενα χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα ένα προκαθορισμένο ποσοστό του Α.Ε.Π. της.
Αυτό αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της συμφωνίας και οτιδήποτε άλλο δεν τίθεται προς συζήτηση στην παρούσα φάση.

Σε βάθος χρόνου οι οικονομικές συνθήκες εξελίσσονται, ως εκ τούτου ο ΕΜΣ κάνει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους σας σε ετήσια βάση και για βάθος 40 χρονών κάθε φορά.
Αυτές οι αναλύσεις δεν είναι υψηλής αξιοπιστίας αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα κάτι καλύτερο και περισσότερο αξιόπιστο να κάνουμε .
Οι αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους σας χρησιμοποιούνται και  θα χρησιμοποιούνται και στο μέλλον προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις σε ό,τι αφορά στην αποπληρωμή του, μπορεί να είναι ευμενέστερες μπορεί δυσμενέστερες.

Φίλοι Έλληνες

Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας σας.

Θεωρώ χρέος μου να σας εκφράσω την ανησυχία μου πως οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για φέτος δεν θα επιτευχθούν χωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις, ο Υπουργός σας βέβαια των οικονομικών υποστηρίζει πως θα επιτευχθούν.
Εύχομαι να επαληθευθεί.
Μένει να μας πείσει στις προγραμματισμένες τεχνικές συνάντησης μας του Σεπτεμβρίου.

Με την ευκαιρία επιθυμώ επίσης να είναι σε γνώση σας πως σχετικά μικρό ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού πληρώνει πραγματικά φόρους στη χώρα σας, υπάρχει δηλαδή μικρή φορολογική βάση και αυτό δεν επιτρέπει την ουσιαστική και φιλοαναπτυξιακή μείωση της φορολογίας.

Γι’ αυτό τον λόγο είχαμε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση την διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την κατάργηση του αφορολόγητου των μισθωτών και είμαστε πολύ απογοητευμένοι που το μέτρο αυτό ανετράπη πρόσφατα.
Όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όχι μόνον ο ΕΜΣ, έχουνε καταστήσει σαφές πως απογοητευτήκανε.

Θέλουμε να αναπτυχθεί η Ελλάδα, αυτό θα είναι προς όφελος και του ΕΜΣ, θα μπορέσει να μας αποπληρώσει τα δάνεια της, όμως δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα και ως εκ τούτου δεν έχουμε ούτε τη δυνατότητα ούτε την πρόθεση να επιβάλουμε οποιοδήποτε μέτρο.
Διατηρούμε όμως το δικαίωμα να έχουμε άποψη για το ποια μέτρα είναι φιλοαναπτυξιακά και ποια όχι και την άποψη αυτή να την διατυπώνουμε.

Ξέρουμε πως οι αγορές παρακολουθούν τις απόψεις μας, ελπίζω και εύχομαι το ίδιο να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ

(*) Ο Σταύρος Μ. Θεοδωράκης είναι Πολιτικός Μηχανικός

(**) το άρθρο δημοσιεύεται και στον δικτυακό κόμβο metarithmisi.liberal.gr