Η αρνητική επίδραση του καρκίνου του προστάτη στη σεξουαλική υγεία ενός άνδρα υπολογίζεται ότι αγγίζει έως και 85% στους ανθρώπους που τον ξεπέρασαν. Αφορά κυρίως τη στυτική δυσλειτουργία, αλλαγές στον οργασμό, την εκσπερμάτιση, μειωμένη επιθυμία, ακράτεια, αλλαγές στο μήκος ή το σχήμα του πέους (καμπυλότητα). Όλα αυτά αποθαρρύνουν ψυχικά και σεξουαλικά τον άνδρα και κατ΄ επέκταση επηρεάζουν και τη σύντροφο.
Ποιες μπορεί να είναι οι ανησυχίες και ανάγκες των συντρόφων;
Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2023 στο Journal of Sexual Medicine διερεύνησε μέσω συνεντεύξεων την ψυχική εικόνα των γυναικών και το συνολικό τους βίωμα στην προσπάθεια να έχουν ξανά σεξουαλική ζωή με τον αγαπημένο τους.
Η θεματική επικεντρώθηκε στη σεξουαλική υγεία, τις ανεκπλήρωτες ανάγκες , τις σκέψεις, αντιλήψεις και ανησυχίες τους.
Ποια ήταν τα κοινά θέματα που αναδύθηκαν;
- Παρά την δύσκολη εμπειρία που πέρασαν, το ζευγάρι επικοινώνησε περισσότερο στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη δοκιμασία αυτή και έτσι στην πραγματικότητα ενισχύθηκε ο συναισθηματικός δεσμός.
- Ποτέ πριν στη ζωή τους δεν χρειαζόταν να προγραμματίσουν το σεξ, κάτι που όταν ένας άνδρας λαμβάνει χάπια για τη στύση μπορεί να είναι αναγκαίο. Αυτό ήταν μία μεταβατική φάση που προϋποθέτει την στήριξη από τη σύντροφο και την αμοιβαία επιμονή του ζευγαριού να τα καταφέρει.
- Η σύντροφος έλαβε τον ρόλο του υποκινητή προσκαλώντας σεξουαλικά τον σύντροφο, ο οποίος στην αρχή παρουσίαζε μειωμένη επιθυμία, έτσι ήρθαν ξανά κοντά.
- Ένα κοινό παράπονο ήταν η έλλειψη συμβουλευτικής και υποστήριξης για τη σεξουαλική υγεία υπό την καθοδήγηση γιατρού, την οποία έλαβαν μόνο όταν οι ίδιοι ρώτησαν.
‘Αν δεν έχεις ενημέρωση, δεν θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τίποτα…
Οι άνθρωποι φοβούνται να αγγίξουν το σεξ, ακόμα και οι γιατροί’
- Το μοίρασμα με γυναίκες που πέρναγαν το ίδιο έφερε ανακούφιση, δύναμη και αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουν!
‘Βασικό συστατικό σε όλο αυτό είναι η σύνδεση με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτό το ταξίδι’
Η έρευνα αυτή μας δείχνει την μεταβατική φάση που περνάει ένα ζευγάρι μετά τον καρκίνο του προστάτη, με τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες να είναι αρκετά συχνές στον άνδρα, αλλά και τη συναισθηματική δοκιμασία που περνάει η σύντροφος στο πλάι του.
Πλέον, υπάρχουν θεραπείες για όλες τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες αρκεί εμείς να πάρουμε την απόφαση να τις ψάξουμε. Η μελέτη φώτισε σημεία που μας οδηγούν στο συμπέρασμα πώς παρά τις δυσκολίες τα ζευγάρια μπόρεσαν να βρουν τους νέους ρυθμούς τους, κατέδειξε επίσης ότι το σεξ δεν παύει να μας ενδιαφέρει, αλλά και την έλλειψη υποστηρικτικού επιστημονικού δικτύου στο κομμάτι αυτό.
Ο ανδρολόγος-ουρολόγος οφείλει να κρατήσει έγκυρα ενημερωμένο τον ασθενή του, συνυπολογίζοντας και τη σύντροφο. Σε κάθε περίπτωση το ζευγάρι δεν πρέπει να διστάζει να μιλά ανοιχτά για οποιαδήποτε σκέψη ή ανησυχία.
Η σεξουαλική υγεία αποτελεί κομμάτι της ζωής μας. Διασυνδέει και ενισχύει την ψυχική και σωματική υγεία και δυναμώνει τη σχέση μας!