Διαζύγιο και εμμονές.Υπάρχει λύση; – Της Ζαχαρένιας Γουβαλάρη

0

Διαζύγιο και εμμονές.
Υπάρχει λύση;

Όταν έρχεται η είδηση ενός διαζυγίου στην οικογένεια μοιάζει πάντα σαν να είναι ένα ξαφνικό γεγονός. Ακόμα κι αν έχουν προετοιμαστεί και οι δύο σύντροφοι, είναι δύσκολο να αποδεχτείς τη διαφορετικότητα στην καθημερινή κοινή ζωή, να χωρέσεις τα συναισθήματα και τις αλλεπάλληλες αλλαγές που συνοδεύουν μια τέτοια απόφαση. Το ζευγάρι θέλει χρόνο.

Το αδιέξοδο

Ο χωρισμός αποτελεί οριστική ρήξη. Χωρίζεται σε βάθος ότι είχε χτιστεί και ένωνε το δεσμό. Μετατοπίζει τις ισορροπίες. Φαίνεται σαν να σκοτεινιάζει την επιθυμία τον ατόμων για συνύπαρξη, κοινές συνήθειες και επιλογές. Το συντροφικό και ενωμένο κομμάτι λύνεται, και τη θέση του παίρνουν τα ερωτηματικά, τα πολλά όχι και δεν συμφωνώ, συσσωρευμένα συναισθήματα και απορρίψεις συμπεριφορών του ενός προς τον άλλον. Πολλές φορές εμπεριέχει επίμονο εγωισμό, άκαμπτη στάση, κλειστή επικοινωνία και εμμονική επίρριψη ευθυνών, χρονοβόρα, ακραία και αδιέξοδη. Περιβάλλον που θυμίζει καμμένη γη.

Ενώ όλα τα ζευγάρια σχεδόν ξεκινούν τον έγγαμο βίο με πολύ καλές προοπτικές, με όνειρα και κοινή αποδοχή, ωστόσο κάτι μένει. Ο τρόπος που λειτουργεί το ζευγάρι στη σχέση δεν ελευθερώνει δυνάμεις αισιοδοξίας, τα θέματα γίνονται προσωπικά, άλλα προβλήματα στα οικονομικά ή στις εξωτερικές επιδράσεις τρίτων εμποδίζουν,  ή και συμβαίνουν τυχαία γεγονότα που  μπορούν να θεωρηθούν ανεπανόρθωτα.

Σταδιακά τα ζευγάρια αντιλαμβάνονται ότι το πρότυπο που είχαν στο μυαλό τους ως ιδανικό δεν είναι πια ίδιο με αυτό που μοιράζονται τώρα την ζωή τους. Συχνά θεωρείται ότι ο γάμος είναι η ολοκλήρωση της σχέσης και ότι έτσι επισφραγίζουν αυτό που τόσο καιρό τους έδενε και ιδίως με τον ερχομό ενός παιδιού. Όμως άλυτες αντιδράσεις στη σύνδεση του ζευγαριού, μετά το παιδί γίνονται πιο έντονοι διότι το ζευγάρι έχει επιπλέον το ρόλο του γονέα να διαπραγματευτεί και τώρα υπό το βλέμμα ενός μικρού παιδιού.

Η επόμενη μέρα

Ενώ δεν πείθουμε, δεν ερμηνεύουμε κι ούτε χειραγωγούμε, σίγουρα υπάρχει η επιθυμία μέσα μας να μοιραζόμαστε τον εαυτό μας, τα συναισθήματά μας και τις ικανότητές μας με ενεργούς τρόπους.

Η επόμενη μέρα έχει μετρήσει αμφίπλευρες απώλειες. Η περίοδος του χάους και της κριτικής έχει απομακρυνθεί και η κατανόηση αργά αργά έρχεται να αμβλύνει το κενό. Εφόσον έχουν διευθετηθεί πλέον θέματα καθαρά πρακτικά που αφορούν επιμέλεια, την επικοινωνία και την διατροφή των μελών μιας οικογένειας, οι αποστάσεις φέρνουν πάλι το ζευγάρι στην επαναδιαπραγμάτευση.

Μια νέα αρχή. Ο ρόλος του γονέα σε προτεραιότητα. Τα παιδιά ζητούν μια καλύτερη σχέση.

Η ενδυνάμωση των ατόμων δίνει τώρα την ευκαιρία να διεργαστούν τις επιλογές τους, να αποκτήσουν επίγνωση των αποφάσεών τους και να οδηγηθούν σε μια πιο ανοιχτή διαπροσωπική επικοινωνία. Μια αυξανόμενη αίσθηση ενότητας, καθώς οι τόνοι έχουν πέσει και ο προσωπικός χώρος και χρόνος του ζευγαριού δεν είναι πια σε απειλή.

Φυσικά όλα εξαρτώνται πια από το κλίμα της σχέσης που επιθυμούμε. Παρά τη συναισθηματική αναταραχή του γάμου που έληξε, έχετε να ορίσετε τη νέα σας ζωή, σα μονάδες και όχι σαν μέρος μιας ομάδας. Αν στο γάμο σας περνούσατε το χρόνο σας στο σπίτι με τα παιδιά, τότε τώρα καλείστε να βρείτε μια δουλειά και να συντηρήσετε το νέο σας σπίτι, να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας, ώστε κάποια στιγμή να καταφέρετε να ξαναφτιάξετε τη ζωή σας.

Είναι καιρός ακόμα και οι χωριστές ζωές του ζευγαριού να δηλώνουν την ιδιότητα του καθενός να είναι άνθρωπος, να ζητάει βοήθεια για να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, να ωριμάζει μέσα από τις προσωπικές του επιλογές και να σέβεται τις επιθυμίες του ατόμου που κάποτε είχαν κάποια κοινά. Είτε υπάρχουν παιδιά είτε όχι, το να είσαι χωρισμένος δεν σημαίνει ότι είσαι αποκομμένος, από ένα άλλου είδους ευρύτερο μαζί. Το μαζί δυο ανθρώπων που γνωρίζουν πως η σωστή επικοινωνία δεν είναι αποτέλεσμα τίτλων αλλά παιδείας και απόφασης.

Ζαχαρένια Γουβαλάρη

Κοινωνική Λειτουργός, MSc Οικογενειακή Σύμβουλος, MSc Διοικητής Υγείας

Τ.6977444835

Fb messanger: m.me/zachareniagouvalari

Email [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας