26η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρήσης και Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών

0

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών.

Ο Μπαν Κι-Μουν, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε δηλώσει πως  «Η χρήση ναρκωτικών και η παράνομη διακίνηση τους, συνεχίζουν να επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ανάπτυξη και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο. Τα δισεκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από τα ναρκωτικά, τροφοδοτούν τρομοκρατικές δραστηριότητες και υποκινούν άλλα εγκλήματα όπως η εμπορία ανθρώπων και το λαθρεμπόριο όπλων.

Τα ναρκωτικά και τα σχετικά εγκληματικά δίκτυα υπονομεύουν το κράτος δικαίου.

Οι συμβάσεις του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, το έγκλημα και τη διαφθορά δημιουργούν μια σταθερή βάση για παγκόσμιες λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Τα εργαλεία αυτά προφέρουν μια ισορροπημένη προσέγγιση για τον τερματισμό του εμπορίου, την προώθηση βιώσιμων εναλλακτικών τρόπων βιοπορισμού για τους αγρότες και την προσφορά στους χρήστες ναρκωτικών της υγείας και των δικαιωμάτων τους. Οι προσπάθειες μας να προωθήσουμε την ανάπτυξη και να καταπολεμήσουμε τα ναρκωτικά και το έγκλημα θα γίνουν πιο αποτελεσματικές, αν στηριχθούν σε συνεργασίες με τους νέους, την κοινωνία των πολιτών, τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα. Με τη συνεργασία όλων, μπορούμε να ανακουφίσουμε τα βάσανα εκατομμυρίων ανθρώπων και να σπάσουμε την επιρροή των ναρκωτικών και του εγκλήματος σε χώρες, κοινότητες και οικογένειες».

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα μέσα από ενάμισι χρόνο μάχης και ταλαιπωρίας με την πανδημία έχει σίγουρα διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αρχικά, η χρήση και η διακίνηση ουσιών μειώθηκε, ενώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου κύματος η χρήση του αλκοόλ αυξήθηκε ραγδαία, η παράνομη διακίνηση βρήκε νέους τρόπους πραγμάτωσής της και ενώ η χρήση ουσιών που συνδέονται με κοινωνικές εκδηλώσεις (π.χ πάρτι, clubbing κ.ά) μειώθηκε, η ατομική χρήση άλλων ουσιών αντίθετα αυξήθηκε. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η διαχείριση της πανδημίας παγκόσμια ανάδειξε και διόγκωσε προϋπάρχοντα προβλήματα και κενά στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας. Οι υπηρεσίες θεραπείας και φροντίδας για τους ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών έδειξαν μεγάλη ευελιξία και καινοτομία και σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα των υπηρεσιών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα, όμως έγινε ακόμη πιο δύσκολη η πρόσβαση των ανθρώπων που κάνουν χρήση ουσιών στις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας, στις ειδικές μονάδες θεραπείας λοιμωδών ασθενειών όπως το HIV και οι ηπατίτιδες και συνεπώς οι άνθρωποι αυτοί δεν έλαβαν την απαραίτητα φαρμακευτική αγωγή τους.

Ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου 2021, διοργανώνει Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Διαδρομές» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα στις Δεξαμενές Καθαρισμού (Αίθουσα Δ10).

Το εκτιθέμενο φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τη Λέσχη Φωτογραφίας του ΕΚΚΕΕ του ΟΚΑΝΑ και πιο συγκεκριμένα απαρτίζεται από φωτογραφίες των πρώην ουσιοεξαρτημένων μελών του. Το ΕΚΚΕΕ αποτελεί το  εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης ωφελουμένων του ΟΚΑΝΑ με σκοπό τη εποικοδομητική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των μελών του. Η διαχείριση αυτή βασίζεται στη φιλοσοφία της ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους, της ενίσχυσης της αυτοεκτίμησής τους και της διευκόλυνσης και υποστήριξης της θεραπευτικής τους πορείας και της συνακόλουθης κοινωνικής επανένταξής τους.

Η Έκθεση με τίτλο «Διαδρομές» θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 17/06 έως και τις 26/06 και ώρες: 10:00-16:00 με όλα τα μέτρα προστασίας για την covid19. Παράλληλα στην αίθουσα θα προβάλλεται οπτικό υλικό με δράσεις του Οργανισμού

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας